Πώς ένα χαμόγελο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέες σχέσεις

χαμόγελο

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ένα ειλικρινές χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει στην έναρξη μιας νέας φιλίας ή μιας ρομαντικής σχέσης.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, γιατί οι άνθρωποι φαίνεται να ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα σε θετικά ερεθίσματα όταν δημιουργούν νέους δεσμούς, παρά σε ένα αρνητικό κλίμα που μπορεί να χαρακτηρίζεται από θλίψη, θυμό ή περιφρόνηση.

Ωστόσο, τονίζουν ότι το προσποιητό χαμόγελο δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα, γιατί τα άτομα αναγνωρίζουν πότε ένα χαμόγελο είναι ειλικρινές και πότε όχι.

Σε μια πρώτη πειραματική συνθήκη οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ζευγάρια που βγαίνουν ραντεβού μπορούν με ακρίβεια να αναγνωρίσουν ο ένας τα θετικά συναισθήματα του άλλου. Σε μια δεύτερη πειραματική συνθήκη, βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες έτειναν να αισθάνονται πιο κοντά σε αγνώστους που έδειχναν θετικά συναισθήματα και έλκονταν προς αυτούς σχεδόν ενστικτωδώς.

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι τα άτομα συνήθως έδειχναν τα θετικά τους συναισθήματα με το λεγόμενο χαμόγελο Douchenne. Ο Douchenne ήταν ένας Γάλλος νευρολόγος που έζησε τον 19ο αιώνα κα ανακάλυψε ότι το χαμόγελο που προέρχεται από πραγματική χαρά περιλαμβάνει και την κίνηση των ματιών. Το χαμόγελο Douchenne, λοιπόν, περιλαμβάνει την ταυτόχρονη κίνηση των δύο προσωπικών μυών γύρω από τα μάτια και τα ζυγωματικά, και συνήθως συμβαίνει όταν τα άτομα είναι ειλικρινή και χαρούμενα.

Οι άλλοι αντιλαμβάνονται αυτόν τον τύπο χαμόγελου ως ειλικρινή, γεγονός που βοηθά τον κοινωνικό δεσμό. Όσοι γνωρίζουν καλά το χαμόγελο Douchenne είναι πολύ καλοί στην αναγνώριση ενός προσποιητού χαμόγελου.

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, παρέχουν νέα δεδομένα για τη σημασία των θετικών συναισθημάτων. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι ο τρόπος με τον οποίο δείχνονται τα θετικά συναισθήματα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων κοινωνικών δεσμών. Τα άτομα, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται ότι εναρμονίζονται πολύ καλά με τα θετικά συναισθήματα των άλλων, ιδιαίτερα όταν αυτά μπαίνουν σε σύγκριση με τα αρνητικά.

ΠΗΓΗ

Leave a comment

Your email address will not be published.

*